lørdag, august 29, 2009

Koke laks på en varm tallerken

Går det virkelig an? Koke laks på en varm tallerken? Andreas Viestad, matskribent og forfatter av blant annet "Hvordan koke vann" (se forrige innlegg) sier "ja"! Grunnen er ganske enkel.

Fiskens muskler - som er det vi spiser - er tilpasset til å fungere ved lavere temperaturer. Det betyr ikke bare at de bør oppbevares ved lavere temperaturer, det betyr også at de blir kokt ved lavere temperatur. Musklene til vanlig nordatlantisk fisk som torsk, sei og laks begynnerå brytes ned allerede ved romtemperatur, og når de har blitt varmet opp til mellom 40 og 50 grader, har de gjennomgått mange av de viktigste kokeprosessene. (For kjøtt er den tilsvarende temperaturen mellom 60 og 70 grader).

DERFOR: Hvis du har tynne skiver helt fersk fisk, trenger de ikke mer varme enn du får når du legger dem på en skikkelig varm tallerken.

Slik gjør du:

1. Kok opp en stor gryte vann, Legg fire tallerkener i vannet til de er varme. Det tar ikke mer enn et par minutter.
2. Løft ut tallerkenene ved hjelp av en sleiv eller pastatang og et kjøkkenhåndkle. Tørk av tallerkenene, eller la dem dampe av seg - det tar ikke mange sekundene.
3. Legg straks de tynne, ferske fiskeskivene på tallerkenene. Dryss over tilbehør, som for eksempel hakket slangeagurk, finhakket vårløk, sitronsaft, pepper og eventuelt litt muskat eller estragon.
4. Hell over litt creme fraiche og server.

Voila - fisk kokt på en varm tallerken!


Foto: www.klikk.no

Kilde: Andreas Viestad: Hvordan koke vann (2005), J.W. Cappelens Forlag AS.

1 kommentar:

Christina sa...

Hei Anette!! :)
Nå er jeg fryktelig spent på hvordan det går med deg!! :) Har det kommet ebn liten en enda?

Klem fra
Christina