mandag, mars 08, 2010

Arme sukkerbestrødde riddere

Mmmmmm... Dette er en riktig godbit.

2 egg
4 ts vaniljeekstrakt
4 ss lettmelk, helmelk eller matfløte
4 små eller to store skiver loff
2 ss smør
et par dråper nøytral olje
50 g sukker

Bland egg, vaniljeekstrakt og melkk/fløte sammen i et vidt grunt fat. La loffskivene trekke i blandingen i 5 minutter på hver side.
Varm smør og olje i en stekepanne og stek de eggtrukne loffskivene på middels varme til de er gylne med nesten brunsvidde partier på begge sider.
Spre sukkeret utover en tallerken og vend de stekte loffskivene i sukkeret til de er helt dekket.

Det friske innslaget i denne godbiten er en miks av bringebær, bjørnebær og blåbær som danderes fint oppå loffskivene. Mm mmm mmm.

fredag, februar 19, 2010

mandag, januar 25, 2010

Ferske rundstykker og hjemmelaget blomkålsuppe



Takk, Haust, for oppskrift på veldig gode og svært enkle rundstykker! Bakeånden kom over meg i formiddag, og det resulterte i ferske rundstykker med en herlig sprø skorpe. Og hva er det som passer godt til ferske rundstykker? Hjemmelaget blomkålsuppe med sprøstekt spekeskinke. Det fikk jeg ikke tatt bilde av i dag, det kan jeg legge ut neste gang jeg lager blomkålsuppe.

Vil du ha oppskriften på disse rundstykkene, klikk på linken til Haust.



Hjemmelaget blomkålsuppe


1 blomkålhode
1 liter vann
1 ts salt
1 ss smør
1,5 ss hvetemel
1 terning grønnsaksbuljong
Valgfritt: 2 eggeplommer og 1 dl matfløte

1. Del blomkål i buketter, legg i lettsaltet vann sammen med buljongterning. Kok opp og la det koke til blomkålen er mør, ca 10 minutter.
2. Ta til side halvparten av den kokte blomkålen, og mos resten av blomkålen med stavmikser eller i food processor. Ta vare på kokevannet.
3. Smelt smør i en kjele, rør melet i og spe med kokevannet og blomkålmosen til passe konsistens. La suppen småkoke i 5 minutter. Ha i resten av blomkålen.
4. Pisk evt. i eggeplommer opg matfløte, pass da på at suppen ikke koker etter dette (for da kan du få noe som ligner eggerøre i suppen på grunn av eggeplommene).
5. I dag serverte jeg suppen med sprøstekt spekeskinke og litt gressløk, og ferske rundstykker.

Bon apetit!

fredag, januar 15, 2010

Eple og toffeemuffins på en fredag - mmmm...

I dag har jeg prøvd noen muffins med eple, kanel og toffee som jeg så på et program på BBC Lifestyle (som har fantastisk mange matprogram som jeg ivrig følger med på). Fant senere oppskriften på nettet, og MÅTTE bare prøve det ut. Og disse muffinsene med eple og toffee ble helt fantatisk gode. Litt som eplekake, men enda bedre, og med karamellbiter som smelter og blir herlig seige når muffinsene kommer ut av ovnen. Karamellen er sånn fudge-karameller som du finner i smågodthyllene. Oppskriften er fra James Martin, en britisk kokk, og i dag har jeg ikke tatt bryet med å oversette oppskriften. Siden målene er metriske, tenker jeg at dere er gode nok i engelsk til å kunne lage like gode muffins som James Martin.

Og her er oppskriften:

Preparation 30mins, Cooking 1hr

Ingredients

  • 2 Free Range Eggs lightly beaten
  • 80 g caster sugar (vanlig hvitt sukker)
  • 240 ml Milk
  • 100 g Butter melted
  • 300 g Plain Flour
  • 2 teaspoons Baking powder
  • ½ teaspoon Salt
  • Cinnamon
  • 2 eating Apples peeled, cored, finely chopped
  • 200 g shop-bought toffee pieces

Method

  • Preheat the oven to 190 degrees Celsius and line a 12-hole muffin tin with paper cases.
  • Mix the eggs, sugar, milk and melted butter in a large bowl. Sift the flour, baking powder, salt and cinnamon into the bowl. Stir well to combine.
  • Add the chopped apple and lightly mix.
  • Using half of the mixture, quarter-fill each of the muffin cases with the mixture and top with a few pieces of toffee. Cover with the remaining filling so the cases are half full.
  • Bake for 30-35 minutes until well risen and golden. Transfer to a wire rack to cool. Serve warm or cold.

søndag, desember 20, 2009

Se så stor jeg er blitt!




Nå er Sara blitt 3,5 måneder gammel allerede, og hun er verdens herligste jente. Måtte bare legge ut et skrytebilde!

torsdag, september 17, 2009

Vår lille skatt

Natt til lørdag, 5.september, kom vår lille skatt Sara til verden. Hun ble født ti dager før terminen, og er verdens skjønneste baby. Nå går mye av dagen til mating og bleieskift - men det er jo slik det er med en nyfødt en i huset? :)

lørdag, august 29, 2009

Koke laks på en varm tallerken

Går det virkelig an? Koke laks på en varm tallerken? Andreas Viestad, matskribent og forfatter av blant annet "Hvordan koke vann" (se forrige innlegg) sier "ja"! Grunnen er ganske enkel.

Fiskens muskler - som er det vi spiser - er tilpasset til å fungere ved lavere temperaturer. Det betyr ikke bare at de bør oppbevares ved lavere temperaturer, det betyr også at de blir kokt ved lavere temperatur. Musklene til vanlig nordatlantisk fisk som torsk, sei og laks begynnerå brytes ned allerede ved romtemperatur, og når de har blitt varmet opp til mellom 40 og 50 grader, har de gjennomgått mange av de viktigste kokeprosessene. (For kjøtt er den tilsvarende temperaturen mellom 60 og 70 grader).

DERFOR: Hvis du har tynne skiver helt fersk fisk, trenger de ikke mer varme enn du får når du legger dem på en skikkelig varm tallerken.

Slik gjør du:

1. Kok opp en stor gryte vann, Legg fire tallerkener i vannet til de er varme. Det tar ikke mer enn et par minutter.
2. Løft ut tallerkenene ved hjelp av en sleiv eller pastatang og et kjøkkenhåndkle. Tørk av tallerkenene, eller la dem dampe av seg - det tar ikke mange sekundene.
3. Legg straks de tynne, ferske fiskeskivene på tallerkenene. Dryss over tilbehør, som for eksempel hakket slangeagurk, finhakket vårløk, sitronsaft, pepper og eventuelt litt muskat eller estragon.
4. Hell over litt creme fraiche og server.

Voila - fisk kokt på en varm tallerken!


Foto: www.klikk.no

Kilde: Andreas Viestad: Hvordan koke vann (2005), J.W. Cappelens Forlag AS.